Erdély legkeletibb vidékének szívében, Csíkszeredában született és él a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.

Társulatunk, a Hargita Együttes 1990 óta működik hivatásos intézményként, mintegy folytatva a hasonló néven 1970-ben alapított műkedvelő társulat munkáját.

Mindenkori elsődleges célunk népi kultúránk feltárása, annak megélése, hiteles bemutatása, népszerűsítése és átörökítése.

A mindig hiteles anyagból felépített folklórműsorainkban földrajzi helyzetünkből adódóan Erdély és a Székelyföld szerepel hangsúlyozottabban, de műsorainkban megjelenik az egész Kárpát-medence, keleten átnyúlva a Kárpátokon a moldvai csángóságig. Repertoárunk táncjátékokban is bővelkedik.

Örömünkre szolgál, hogy előadásainkat telt ház várja a környékbeli településeken, a szórványban élő magyarság körében és a nagyvárosokban egyaránt. A rendszeres itthoni fellépések mellett külföldi, turnékon és fesztiválokon, nemzetközi rendezvényeken mutathattunk meg  hagyományainkat, képviseltük a magyarságot, Erdélyt, a székelységet és nem utolsó sorban a közösséget, amely fenntart, Csíkszeredát.

A színpadi munka mellett intézményünk jelentős rendezvényeknek kezdeményezője és szervezője: Erdélyi Prímások Találkozója, Ezer Székely Leány Napja, Csűrdöngölő – gyermek és ifjúsági néptánctalálkozó és a Hagyaték – mezőségi népzene- és néptánctalálkozó. A társulat táncosai számos gyermek, ifjúsági és felnőtt tánccsoportot segítenek és tanítanak.