KUD Jedinstvo

Az együttes repertoárjában körülbelül 10, neves horvát folklór szakértő által készített tánckoreográfia szerepel. Ezek mindegyikét autentikus nemzeti viseletben adják elő. A gazdag programot a mandolin- és tamburazenekar, valamint a vegyes kórus előadásai is színesítik. A viselet együtt a zenével, a dalokkal, és a tánccal képviseli a horvát nemzeti örökséget.
A XXI. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválon a horvát „Jedinstvo” együttes 22 táncosát és 8 zenészét ismerhetik meg az érdeklődő vendégek.

 

A horvátországi Split település KUD Jedinstvo nevű néptánccsoportja 1919-ben alakult, ezzel ők Horvátország legrégebb óta működő, és egyben legtöbbet díjazott néptáncegyüttese. Az elmúlt évtizedekben a „Jedinstvo” csoport gyakran vihette haza a világ legnagyobb néptánc-rendezvényeinek és fesztiváljainak trófeáit. Az együttes 1989-ben, Franciaországban elnyerte a dijoni Folklór Olimpia közönség nagydíját, majd 1992-ben a táncosok és zenészek Nagy-Britanniában, a Llangollen-i fesztiválon a győztesek trónján foglalhatták el helyüket. Ma több mint 400 tagot számlál az együttes. Keretein belül működik tánccsoport, vegyes folklór kórus, mandolin- és tamburazenekar, iskolai tánccsoport, valamint gitár- és veterán klub is.