Háromszék Táncegyüttes

A népszokásokban, rítusokban, regionális vonatkozású történelmi eseményekben rejlő teatralitást felfedezve és továbbgondolva születtek meg Vérnász, Váróterem, Ábel, Csávási ballada, Táncbeszéd, Böjttől böjtig, A banda, Száz évig, A tékozló fiú, vagy az Erdély-menyegző című előadásaink. Az együttes az évente megrendezett sepsiszentgyörgyi Népzene- és Néptánctalálkozó házigazdája, amely a hagyományos folklór gyűjtésének és életben tartásának teret adva biztosít alkalmat a tánc és a zene átadására a különböző nemzedékek között.

A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes előadásai az utóbbi években megmutatták az Erdélyben élő etnikumok népzene és néptánchagyományának aktualitását.
Az együttes az erdélyi népzene és néptánckultúra megőrzését és továbbadását egy új, egyéni formavilág megteremtésével szeretné elérni, a színház nyelvén új kontextusba helyezni, felülírva az időszerűtlen, változatlan folklór sztereotípiáját. Egyedi arcvonalát a hagyományos folklórműsorok és a kortárs táncszínházi formák ötvözésében alakította ki az évek során.